Otvárací ceremoniál paralympiády bol v znamení posúvania hraníc

08.09.2016 Celý región

Rio de Janeiro 8. septembra (TASR) - Emotívnym otváracím ceremoniálom odštartovali v noci na štvrtok XV. paralympijské hry v Riu de Janeiro. Vlajkonosičom slovenskej výpravy, ktorá vstúpila na plochu legendárnu Maracany 22 minút po polnoci SELČ, bol stolný tenista Ján Riapoš. Hry otvoril zastupujúci prezident Brazílie Michel Temer.

Otvárací ceremoniál paralympiády v Riu odštartoval v stredu o 23.15 SELČ. Niesol sa v emotívnom duchu oslavy života, no nechýbali ani rytmy brazílskej samby, plážová kultúra či vyskladaný farebný obraz vlajky usporiadateľskej krajiny počas jej hymny. Hlavným bodom celého programu bolo vyskladanie mega puzzle, o čo sa postarali výpravy z celého sveta. Športovci každej z účastníckych krajín priniesli jeden diel - z jednej strany s názvom krajiny, z druhej s ich vlastnými portrétmi. Najdlhšiu tretiu časť desaťbodového programu otváracieho ceremoniálu sprevádzala zmes tradičnej brazílskej hudby. Na slávnostnom otvorení chýbali ruskí športovci, ktorým pre dopingový škandál zakázal účasť v Riu Medzinárodný paralympijský výbor (MPV) a reprezentanti z Líbie a Komôr. Obe krajiny sa na poslednú chvíľu odhlásili z účasti na PH2016.

Ceremoniál sa niesol v duchu hesla: "Srdce nepozná limity; každé telo má srdce." Symbolickú čašu s paralympijským ohňom zapálil domáci šesťnásobný zlatý medailista v plávaní Clodoaldo Silva. Pochodeň malo pred ním v rukách množstvo športovcov - medzi nimi aj bývalá brazílska medailistka Marcia Malsarová, ktorá s ňou za hustého lejaku na štadióne spadla. Za pomoci organizátorov sa však postavila a so slzami v očiach za búrlivej podpory svoju 30-metrovú púť napokon dokončila. Hranice možností hendikepovaných športovcov opäť posunul odvážnym kúskom Aaron Wheelz. Na vozíčku sa za odpočítavania spustil po rampe z kopca, preletel cez obrovský kruh a "pristál" na ploche štadióna.

Emotívny príhovor si pripravil prezident MPV Philip Craven. "V krajine, ktorá v uplynulom období čelila mnohým výzvam, vás paralympionici prenesú z vnímaných obmedzení do sveta plného možností a nekončiacich príležitostí. Prekvapia vás, inšpirujú vás, no najviac zo všetkého vás zmenia," uviedol Craven. Usporiadateľskú krajinu zmietajú viaceré ťažkosti na čele so zlou ekonomickou situáciou a v ohrození pre nedostatok financií boli aj paralympijské hry v Riu. Organizátori však situáciu zvládli a v uplynulých dňoch ich potešil obrovský nárast predaja vstupeniek. Kým pred niekoľkými týždňami bolo predaných len približne 200.000, tesne pred štartom hier sa ich počet po znížení cien zvýšil na 1,6 milióna. Cieľom je dostať sa na hranicu 2,4 milióna.
 

Vyberte región